Potrawa musi byc prosta a skladniki powinny byc dostepne najdalej w nablizszym Tesco. Zadne skomplikowane dania. Tylko to z czym sobie poradzi i ta najmniej zdolna kucharka. Znak rozpoznawczy: pyszne. Kazdy kto chce dolaczyc niech sie odezwie! Zapraszamy...
piątek, 20 listopada 2015

Wpiszę tu, bo zgubię :)

3 kg cukinii pokroić w kostkę /plastry i zalać zalewą (5 litrów wody zagotowanej z 1/2 szklanki soli). Po dwóch godzinach odcisnąć z tej zalewy.

Po tym czasie:

- 2 papryki czerwone,2 żółte, 2 pomarańczowe pokrojone w paski

- 3 cebule pokrojone w piórka,

 - 20 dag selera startego na tarce na grubych oczkach (skropić sokiem z cytryny)

ww. trochę posolić, odczekać i odcisnąć.

 

Wszystkie składniki wymieszać, zalać wrzącą zalewą:

- 3 szklanki wody

2,5 szkl cukru

1 i 1/2 szkl octu.

 

przełożyć do słoików, pasteryzować 5 minut.

 

środa, 30 września 2015

1,5 kg cukinii (obranej i pokrojonej)

0,5 kg cebuli

0,5 kg papryki

1 łyżka soli

Ww. składniki wymieszać, zostawić na 2 h, potem sok odlać.

 

Ugotować zalewę:

1 szkl. octu

1 słoik 200 g koncentratu pomidorowego

1 puszka ananasów (ananasy pokroić, sok też wlać do zalewy)

0,5 łyżki papryki słodkiej

0,5 łyżki curry przyprawy

40 dag cukru

pieprz - zmielony (trochę)

 

Zalewę zagotować, dodać warzywa, gotować 20 minut, przełożyć do słoików (8*0,5 litra - około), nie trzeba pasteryzować.

 

środa, 18 marca 2015

Skladniki:

4 banany

1/2 szklanki cukru (moze byc mniej)

1 i 1/4 szklanki maki

1/2 sklanki oleju albo rozpuszczonego masla

1 jajo

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzac do 175C. Banany rozgniesc na ciapke widelcem. Dodac reszte skladnikow. Wymieszac lyzka albo widelcem (albo czym popadnie). Wlac do foremek. Piec na oko z 20-25 minut. Gotowe! Pyszniaste!

15:33, agradabla
Link Dodaj komentarz »
piątek, 20 lutego 2015

Nie piekłam, ale przed chwilą jadłam upieczone przez moją koleżankę. Ona twierdzi, że jada i piecze tylko te ciasteczka. Są prawie tak proste jak poprzednie.

 

Składniki:

500 g mąki

500 g margaryny palmy (ja pewnie zrobię je z masłem)

3 żółtka

3 łyżki śmietany

 

Mąkę z tłuszczem posiekać porządnie, potem dodać pozostałe składniki. włożyć ciasto na noc do lodówki (można i na 3 dni - też nic się nie dzieje).

Następnie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy ciasteczka. Koleżanka mówi, że na jej piekarnik na jedną blaszkę wchodzi 1/5 podanych proporcji, macie więc 5 blaszek ciasteczek.

Przed pieczeniem posmarować je białkiem i posypać cukrem.

Piec w 180 stopniach na złoto.

 

To nie jest ciasto francuskie, ale się rozwarstwiają i tak właśnie wyglądają :)

10:55, czy-jest
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 17 lutego 2015

Znowu całkiem proste ciasto na spodzie kruchym.

Kruchy spód zrobiłam z tego przepisu na sernik.

 

I teraz:

 

4 białka ubić, powoli dosypywać (teoretycznie po łyżeczce, ale ja się aż tak nie bawię) szklankę cukru, jak będze super ubite wsypać ok. 1/2 kg suchej, umytej czerwonej porzeczki.

Wyłożyć na spód z kruchego ciasta (w przepisie było "podpieczony", ale ja nie podpiekam).

Piec ok. 40 minut w 160-180 stopniach, w zależności od piekarnika.

Polecam!

poniedziałek, 16 lutego 2015

Mimo dodatku piwa nadają się dla matek karmiących ;)

Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki piwa jasnego
250g (kostka) miękkiego masła.

Rozetrzeć masło z mąką, kiedy będzie już roztarte (ja to zrobiłam rękami) dodać piwo i szybko zagnieść ciasto, ma mieć konsystencję jak na kopytka.
Na stolnicy podsypanej mąką, formujemy wałek o średnicy około 3cm i kroimy nożem ciastka jak na kopytka właśnie.
"Kluseczki" przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ja używam silikonowego wielorazowego - taka mata).
 Piec do zrumienienia, w przepisie było około 15-20 minut (temperatura 180C), ja piekłam chyba 25...
Jeszcze ciepłe ciasteczka przekładamy do miski do której wsypaliśmy szklankę przesianego cukru pudru z odrobiną cynamonu. Ja następnym razem zrobię modyfikację  i dodam cukier waniliowy. najlepiej z prawdziwą wanilią. Sądziłam, że mi tego cukru zostanie sporo, ale te ciasteczka oblepiły się dokładnie z każdej strony (potrząsałam miską ;).
ps. przepis stąd.



14:26, czy-jest , Desery
Link Komentarze (2) »
czwartek, 15 maja 2014

Wklejam tutaj, bo już kilka razy zgubiłam i znalazłam tą kartkę.

Zastrzegam, że masy nie robiłam, ale jadłam  i była PYSZNA.

 

6 żółtek ucieramy z 35 dkg cukru, pod koniec ucierania dodajemy 10 dkg mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/2 szkl. zimnego mleka, ciągle mieszając dolewamy cienkim strumieniem 1/2 litra mleka zagotowanego z cukrem waniliowym. Postawić na ogniu i ciągle mieszkać aby sie nie przypaliło i ugotować z tego budyń.

Gdy wystygnie budyń: utrzeć 2 kostki masła długo, dodawać po łyżce zimny krem.

 

I moja koleżanka upiekła biszkopt w takiej dużej blaszce do piekarnika, przekroiła go na pół, wyłożyła tą masą i poukładała na niej truskawki. Bardzo dobre.

wtorek, 22 kwietnia 2014

Skladniki:

- 1 lyzka stolowa czerwonej pasty cury 

- maly peczek kolendry

- 1 cukinia

- 1 czerwowa papryka

- 1 zielona papryka

- 2 piersi z kurczaka 

- 3-4 lyzki oliwy z oliwek

- pieprz, sol

- duza puszka mleka kokosowego (400g)

 

Przygotowanie:

Na patelni rozpuscic paste kary na oleju, tak zeby zaczela ladnie pachniec. W tym czasie pokoic papryki, kurczaka, cukinie na male kawalki.

Do rozgrzanego oleju dodac cala puszke mleka kokosowego. Mieszajac trzeba je doprowadzic do wrzenia. Jak juz mleko zacznie bublac wrzucic do niego pokrojone na kawalki kurczaka i poddusic tak aby mieso zrobilo sie biale. Jak juz bedziemy miec wrazenie, ze kurczak jest przygotowany dorzucamy warzywa i dusimy jeszcze z 15 minut. Na koniec dodajemy kolendre pocieta nozyczkami i przyprawy do smaku jesli trzeba. Kolejnych 5 minut duszenia na wolnym ogniu i...

Tadam, gotowe!

 

 

12:17, agradabla
Link Komentarze (2) »
czwartek, 02 stycznia 2014

Ponownie zrobiłam szybkie ciasto. I ponownie naprawdę polecam.

Ja robię na biszkopcie genueńskim z ksiązki Michaela Roux "Jajka".

 

składniki:

125 g mąki

125 g cukru

4 jajka w temperaturze pokojowej.

30 g masła roztopionego i ostudzonego.

 

Tortownicę (ja mam średnicę 26 i 24, a w książce nawet była 20 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem i posypać odrobiną mąki.

Piekarnik temp. 180 stopni.

Jajka ubić z cukrem około 10-12 minut, jak już będą porządnie ubite dodać mąkę (ja nie przesiewam, kilka razy ją mieszam w pojemniczku), i roztopione masło. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 30-35 minut. Jak jest gotowy to po lekkim naciśnięciu ciasta zaczyna ono syczeć ;)

Acha - do tego biszkopta nie dodajemy proszku do pieczenia (dlatego to mój ulubiony przepis).

Polecam i powodzenia.

09:08, czy-jest , Desery
Link Dodaj komentarz »
środa, 13 listopada 2013

Szybkie ciasto, które od biedy (jeśli się porządnie udekoruje) może robić za tort :)

 

Pieczemy biszkopt, dzielimy go na pół (na dwa cienkie placki, a nie na dwa półkola ;)

Robimy masę:

  • 3 serki danio
  • masło stopione
  • pół szklanki cukru pudru
  • 3 szklanki mleka w proszku

Składniki miksujemy do zmieszania się składników.

Biszkopt nasączamy kawą, na to dajemy pół masy, znowu biszkopt, nasączamy kawą i na to reszta masy.

ja poczekałam całą noc aż stężeje, ale podejrzewam, że 2 godziny wystarczą.

Zadziwiająco smaczne ciasto. Dla wielbicieli mas z mleka w proszku :) polecam. Troszkę (przez tą kawę) przypominało mi tiramisu.

Acha - w oryginale zamiast pieczonego biszkoptu były biszkopty te okrągłe, które trzeba ułożyć u również zalać kawą. Co kto woli.

13:38, czy-jest , Desery
Link Komentarze (4) »

Niech Was nie przerazi tytuł :)

 

Nie znoszę potraw których przygotowanie zajmuje zbyt dużo czasu. Ale miałam ochotę zrobić pierogi. Spróbowałam. Zrobiłam. Powtórki prędko nie będzie. Za skomplikowane. Ale zostało mi bardzo dużo farszu, którego szkoda mi było wyrzucić. Dlatego powstały placki z farszu do ruskich pierogów. Przepis całkowicie na oko:

Składniki:

ziemniaki - ok. pół kilo lub więcej

ser biały - ok. ćwierć kilo

cebula - jedna, zeszklić na maśle

sól, pieprz 

to powyższe to farsz :) Dla chętnych - pierogi.  DLa mniej chętnych  - placki. Czyli: dorzucamy do całości jajko i łyżkę/dwie mąki, mieszamy, już ręką :) toczymy kulki, spłaszczamy i smażymy na patelni z olejem na niezbyt dużym ogniu. Placki muszą być dość płaskie, bo lubią się rumienić, a zostać w środku zimne.

Mi smakowało. Chyba nawet bardziej niż pierogi :)

Moje dzieci jedzą je z keczupem :)

 

 

środa, 15 maja 2013

Przepis wzięłam stąd.

Moje modyfikacje, bo przecież ma być prosto :)

W jednej misce mieszamy mokre:

1 słoik dżemu brzoskwiniowego
1/4 szklanki  jogurtu greckiego/naturalnego (raz w ogóle zapomniałam i też wyszło ;)
2 jajka
1/4 szklanki oleju
garść rodzynek

garść pestek słonecznika (lubię)
1 filiżanka obranego i drobno posiekanego jabłka - (pominęłam -  dałam duży dżem, ten z początku listy)

W drugiej misce mieszamy suche:

1 szklanka mąki pszennej białej (dałam orkiszową)
1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (razowej) :)
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki ciemnego cukru
1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu

1 łyżka cukru waniliowego

Następnie:

Mokre wrzucamy do suchych, albo na odwrót, ja zawsze zawartość małej miski przerzucam do dużej :)

 

Tortownicę ok. 23 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, przekłądamy masę i pieczmy ok. 50-60 minut w temp. 180 stopni.

 

Smacznego.

Dobre jako 2 śniadanie, lub przekąska, bo zdrowe :)

13:00, czy-jest , Desery
Link Dodaj komentarz »
środa, 24 kwietnia 2013

Bardzo lubię robić naleśniki, to dla mnie najłatwiejsze danie pod słońcem.

 

Przepis na naleśniki - mi wychodzę super mega cienkie, można przez nie czytać ;)

- 8 łyżek czubatych mąki zwykłej (czasem sypnę jedną razową)

- sól

- 2 jajka duże

- mleko -na początek mało, potem rozrzedzamy

- roztopione masło - ok. 1 łyżki plus olej - też wlewam do masy.

Konsystencja - jak na rzadkie ciasto naleśnikowe :)

 

Smażymy, smażymy, smażymy, mi to idzie błyskawicznie, ale mam dobrą patelnię - ja jej niczym nie smaruję, tylko przed pierwszym nalesnikiem odrobinę oleju.

 

Nadzieje jajeczne:

Gotujemy 5 jajek na twardo.

 

Gotujemy sos beszamel:

1 łyżka masła  - roztapiamy w garnuszku, do tego sypiemy łyżkę mąki zwykłej, chwilę smażymy. Do tego wlewamy szklankę mleka. Zawsze to mieszałam trzepaczką, ale dziś (robiłam farsz przed pracą!) mi się spieszyło to wymieszałam łyżką i nie było grudek, tylko trzeba mieszać na średnim ogniu.

Potem solimy, pieprzymy i gałko-muszkatułujemy ;) (w przepisie był jeszcze szczypiorek, pewnie by pasował, ale nie miałam). Do masy dorzucamy jajka. I ciepłym farszem przekładamy naleśniki. Ja nie przekładałam, bo danie ma być dla dzieci, a nie wiem czy im posmakuje, niania ma im pojedynczo zawinąć.

Jednego zjadłam na śniadanie - odsmażyłam na samym maśle, bardzo dobre. Ze szczypiorkiem byłoby bardziej odżywcze, ale wiadomo jak to z gotowaniem odżywczych rzeczy dla dzieci... Moje jedzą duużo, ale tylko to co znają :) Zresztą - w moim przypadku (młodszy syn ma lekką anemię) następnym razem dodam jednak ten szczypiorek, trochę brokuła i zamiast całych jaj - żółtka, są bardziej wartościowe. (a ja używam wiejskich jaj od sąsiada)

czwartek, 25 października 2012

Przepis z Cin cina - takie forum z super przepisami - ale zmieniłam trochę.

 

Skladniki:

Ciasto:
115g miekkiego masla
3/4  szklanka  cukru
2 jajka
2 szklanki maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody
1/2 lyzeczki soli
1 szklanka jogurtu naturalnego (ja użyłam greckiego) - dałam więcej, żeby ciasto było rzadsze, żeby potem lepiej rozsmarować na blaszce

Posypka:
1/2 szklanki cukru
2 lyzeczki cynamonu
2 lyzeczki cukru waniliowego
1/2- 3/4 szklanki drobno posiekanych orzechow wloskich

Utrzec maslo z jajkami i cukrem na puszysta mase - po prostu miksować jakieś 5 minut, u mnie były grudy i wyglądało jakby się zważyło, ale olałam to :)
Zmieszac razem suche skladniki: make, proszek, sodke i sol. Dodawac suche na przemian ze smietana do masla z cukrem i jajkami. Miksować chwilkę

Foremke 20x30cm wysmarowac maslem, posypac bulką tartą..
Na dno wylozyc polowe ciasta, na to wylozyc wiecej niz polowe posypki, na to druga warswe ciasta i znowu na wierzch posypka, proponuję na wierzch już nie sypać orzechów, bo mi się lekko przypaliły.


Piec ok. 30-40 minut w temp. 180 stopni. Mój piekarnik jakiś taki powolny i wszystkie ciasta piekę dłużej.

 

Fajne, zimowe ciasto (jakoś mi cynamon tylko zimą pasuje :), moim zdaniem bardzo proste, nie trzeba ubijać białka :)

09:13, czy-jest , Desery
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 01 października 2012

Fajna pro zdrowotna (dodatek żółtka podniesie poziom żelaza) zupa na chłodne dni.

Gotujemy wywar (ja dałam żeberka niewędzone).

Po ok. godzinie lub dłużej dodałam pietruszkę, kawałek selera i 2 spore marchewki. Ugotowałam do miękkości. Dodałam sporo dyni - pewnie ponad pół kilo, żeby w garnku było gęsto :)

Wyjęłam mięcho, całość zmiksowałam.

I jeszcze przyprawy, dodałam curry, kurkumę i słodką paprykę w proszku, generalnie takie, żeby z tonacji kolorystycznej za bardzo nie wyjść :) Czyli natkę dodałam tylko do swojego talerza, dzieci nie lubią.

I teraz sposób podawania:

Nalewamy do miseczki gorącą zupę, do tego dodajemy surowe żółtko mieszamy, do tego wrzucamy ugotowany makaron lub jakiś groszek ptysiowy lub grzanki z bułki (i jeśli chcemy mięso).

 

Naprawdę smaczna ;)

10:01, czy-jest , Zupy
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 13 maja 2012

Hej, nie chce sie ktorejs wymienic szablon? bo ten nie pasuje a ten stary sie rozpadal:) Dzieki, A.

22:24, agradabla
Link Komentarze (1) »

/prepis podjedzony u p. Krolikowskiej - pycha/

 

Skladniki:

- 1 opakowanie kapusty kiszonej (400-500g)

- garsc suszonej zurawiny

- 4 lyzki oliwy z oliwek

- pieprz

- sol

 

Przygotowanie:

Wymieszac. Jesc.

Zaskakujaco dobre!

20:38, agradabla , Salatki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 12 kwietnia 2012

Bardzo prosty i bardzo smaczny, pierwsze ciasto które upiekł mój mąż.

 

Ciasto: 3 szklanki mąki

3 żółtka

1 masło 250 g

1 szklanka cukru

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki wyrobić na stolnicy, niby ciasto kruche trzeba szybko, ale  mój mąż to mieszał i mieszał aż wymieszał :). Potem dzielimy na 2 części i zamrażamy)

 

Masa:

1 kg sera 3 mielonego (może być półtora kg)

4 żółtka

1 budyń śmietankowy (jeśli półtora kg sera to 1,5 budyniu)

pół masła

szklanka cukru

1 łyżeczka proszku

wszystko miksujemy, na końcu dodając pianę  ubitą z 7 białek.

 

proporcje na dużą blachę (40x60? - nie zmierzyłam jej, ale taka spora. Blachę smarujemy masłem i bułką tartą, lub wykładamy papierem. Trzemy połowę ciasta, wylewamy masę serową, trzemy pozostałe ciasto.

Pieczemy godzinę w temp. 180-200 stopni.

 

P Y S Z N E!!!

12:41, czy-jest , Desery
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 13 marca 2012

(Przepis inspirowany podobnym zamieszczonym w Gazecie Wyborczej. Ispirowany, bo tamta byla za mala jak na nasze potrzeby i troche musialam zmienic procedure, bo mi sie tamta wydawala dziwna :)

Skladniki:

- 1 duza cebula

- 700 g ziemniakow

- 6 jajek

- pieprz, sol

- oliwa z oliwek

 

Przygotowanie:

Cebule drobno pokroic i podsmazyc na oliwie. Odlozyc do miseczki. Ziemniaki obrac, pokroic na drobne plasterki (max 2 mm grubosci, ale max :). Plasterki ok. 20 minut osmazamy na oliwie. Wystarcza 3 lyzki oliwy, ale musimy czesto mieszac, zeby sie nie przypalily. Jak nam sie bedzie wydawalo, ze ziemniaki sa juz calkiem miekkie wymieszamy z cebulka i smazymyjeszcze chwile. Jajka wtluczemy do wiekszego kubka dodamy przyprawy i wymiksujemy. Zalewe z jajek wlewamy do patelni z ziemniakami i cebula i dokladnie mieszamy tak zeby sie dostala pod i miedzy wszystkie ziemniory. Przykrywamy pokrywka i na malym ogniu smazymy tak dlugo az jajka na gorze sie zetna, ciagle pilnujac, zeby sie nam te na dole nie przypalily. Jak te na dole zaczna byc lekko brazowe kladziemy tortille na brzuszek i opiekamy jeszcze chwilke.  Tadam. Gotowe!

P.S

Jak ktos lubi moze przed dodaniem jajek wmieszac jeszcze troche ugotowanego i odcedzonego szpinaku, albo podsmazonej szyneczki, boczku.

Jak juz pisalam nie jest to najlepsza tortilla jaka w zyciu jadlam, ale bardzo jadalna:) 

 

PS Nasza patelnia miala ok 20 cm srednicy i tortilla wyszla na oko 3 cm moze troche wiecej czyli akurat.

19:22, agradabla
Link Komentarze (2) »
środa, 22 lutego 2012

Główkę kapusty (im mniejsza tym lepsza, czasem można dostać takie mini kapustki - te są super!), szatkujemy i gotujemy w lekko osolonym wrzątku, ja lubię jak jest dość miękka.

Odlewamy wodę, od razu dodajemy trochę octu winnego - i mieszamy, żeby kapusta nabrała ładnego koloru :)

Jak jest jeszcze ciepłe dodajemy trochę poszatkowanej cebuli.

Jak wystygnie - dodać starte jabłko, sól i pieprz.

Już!

Polecam jako surówkę do obiadu.

09:27, czy-jest , Salatki
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3